Pages

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Filigraani - mitä, kuinka, miten?

Filigraaniaskartelu on melko helppoa ja edullista. Tarvitset vain paperisuikaleita, liimaa, kartonkipohjan ja apuvälineen, mihin paperia pyöritetään. Toisinaan filigraanikuvioiden asettelussa käytän apuna myös pinsettejä.

Askartelussa käytetään siis kapeita ja eripituisia paperisuikaleita. Filigraanisuikaleiden sopiva leveys on 2-4mm, ja niitä voi itse kätevästi leikata ellei tahdo sitten valmiina suikaleita ostaa. Netissä olen törmännyt ainakin kahteen sivustoon, mistä paperisuikaleita voi ostaa. Halvemmaksi tietenkin tulee tehdä ne itse tavallisesta paperista. Itse käytän värillisiä kopiokoneen papereita.

Paperisuikale pyöritetään tiiviiksi ja tasaiseksi rullaksi halutun apuvälineen ympärille. Paperia voi pyörittää erilaisiin apuvälineisiin, kuten esimerkiksi eripaksuisiin sukkapuikkoihin, hammastikkuun, parsinneulaan (jolloin paperin pään voi pujottaa silmänneulan väliin, mikä helpottaa pyörittämistä), kynään jne. Minä suosin hammas-/coctailtikkuja. Kun paperisuikale on pyöritetty kokonaan ympyräksi, se irroitetaan ja rullan annetaan aueta halutun kokoiseksi. (Huom! Myös avaamattomista rullista saa aikaan kauniita kuvioita!) Suikale saattaa jäädä liian pieneksi rullaksi, jolloin isompaa rullaa halutessaan sitä täytyy itse vähän aukaista. Suikaleen pää liimataan rullaan kiinni, ja sitä voi käyttää joko sellaisenaan tai muotoilla erilaisiin muotoihin.

Paperisuikaleiden/-rullien perusmuodot ovat tällaisia:

 Kuvan löysin näiltä sivuilta: http://www.myquilling.com/

Kuviot liimaan korttipohjaan kiinni Eri Keeperi -yleisliimalla. Liiman levitykseen hammas-/cocktailtikut ovat aika mainioita.

Googlesta löytyy paljon ihania filigraanimalleja hakusanalla quilling.

Joillakin sivuilla voi myös törmätä filigraania erilaisempaan tekniikkaan, josta suomenkielistä nimeä en tiedä vai olisiko sekin filigraanitekniikkaa. En osaa sanoa, mutta englanniksi se on husking. Husking-tekniikka olen hieman kokeillut, mutten ole mitään korttia saanut vielä aikaiseksi.

Tästä husking-tekniikasta löytyy ihan hyvät ohjeet näiltä sivuilta.


Lopuksi voisin laittaa vielä pienen linkkiluettelon mukaviin filigraani-sivustoihin :)

http://www.handcraftersvillage.com/quilling.htm
http://www.handmade-craft-ideas.com/
http://www.mypaperquilling.com/
http://www.origami-resource-center.com/quilling-instructions.html
http://www.quilling.ca/products/quilling.aspx

0 kommenttia:

Lähetä kommentti